Candát s bramborovým pyré
Předchozí příspěvek
Pokud chcete oslnit a připravit někomu rybu, jděte do čerstvého candáta! Je to jedna z nejlepších možností. Pokud k tak lahodné rybě připravíte jemné pyré, opečete perfektně kůžičku a to vše zalijete máslem a citrónem, tak vám vznikne neodolatelné jídlo, po kterém vám budou všichni trhat ruce.
Nejprve jsem si oloupala brambory, nakrájela je na kostky a dala do hrnce se studenou vodou. Tak aby všechny brambůrky byly ponořené.
Poté jsem si vzala do parády candáta. Pomocí pinzety jsem z filetu odstranila zbylé kosti. Až když jsem si byla jistá, že ryba žádné další kosti nemá, tak jsem ji pořádně opláchla a osušila kuchyňskými ubrousky, aby mi na pánvi ryba spolu s olejem neprskala.
Rybu jsem osolila a opepřila z obou stran. Poté jsem si ji otočila kůží nahoru a poprášila kůži hladkou moukou a zbytek mouky (přebytečné) z ryby oklepala. (Mouka je tam proto, aby se mi na pánvi vytvořila hezká křupavá krusta)
Začala jsem vařit brambory a připravila pánev na candáta a mléko do rendlíčku, které budu postupně ohřávat na pyré. (Pozor, hlídat – mléko rádo utíká)
Na pánev jsem si dala trochu oleje. Candáta jsem kůží položila na pánev a zprudka restovala. Až když byla kůže zlatá, candáta jsem otočila a přidala do pánve máslo s citronem a začala rybu pomocí lžíce polévat. Asi tak 2-3 minuty, na slabém plameni.
Mezitím se dovařily brambory. Slila jsem veškerou vodu, dala hrnec na prkénko a šťouchadlem je pořádně rozmačkala, přidala jsem kostičku másla. Poté jsem si vzala ruční mixer a pomalu mixovala a přilévala mléko a kostky másla až dokud se mi nevytvořilo jemne pyré. Pyré jsem osolila.
Pyré jsem podávala s čerstvou petrželkou a candátka jsem na talíři přelila trochou výpeku (zkaramelizovaného másla a citrónu).
K téhle lahodě vám přeji dobrou chuť,
M.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu vyjadřujete svůj souhlas. Rozumím