Domácí veka

podle Lukáš Svoboda

U nás doma jsme se všichni báli pečení pečiva. Nemáme domácí pekárnu ani kvalitní roboty a možná nás straší i samotný kvásek a hodiny práce u válu. Pokud vás trápí to stejné jako trápilo nás, tak to ihned hoďte za hlavu. Představuji vám nejjednodušší domácí pečivo. Nepotřebujete robota, pekárnu a ani kvásek a i přes to si vaši oblíbenou pomazánku budete užívat na křupavé a přitom tak nadýchané vece. 

Domácí veka

Domácí veka

Domácí veka

U nás doma jsme se všichni báli pečení pečiva. Nemáme domácí pekárnu ani kvalitní roboty a možná nás straší i samotný kvásek a hodiny práce u válu. Pokud vás trápí to stejné jako trápilo nás, tak to ihned hoďte za hlavu. Představuji vám nejjednodušší domácí pečivo. Nepotřebujete robota, pekárnu a ani kvásek a i přes to si vaši oblíbenou pomazánku budete užívat na křupavé a přitom tak nadýchané vece. Chuťovky pečivo, domácí, veka, pečení European Vytisknout
Porce: 4 Doba přípravy: Doba vaření:
Nutriční hodnoty – kalorie – tuk
Hodnocení 3.3/5
( 7 hlasů )

INGREDIENCE

  • 225ml vlažné vody
  • 500g hladké mouky
  • 5g cukr krupice
  • 10g soli
  • 15g droždí (pouze čerstvé)
  • 20g rostlinného oleje

POSTUP

Postup na tuhle veku je vlastně šílené jednoduchý. Nedělá se kvásek, tak se nemusíte bát, že se při pečení veky něco pokazí. 

Připravila jsem si větší mísu, kam jsem nasypala a nalila všechny ingredience. Důležité jsou pouze poměry.

Když jsem měla v míse naprosto všechny suroviny, použila jsem mixér a vypracovala těsto. Až když se mi těsto začalo odlepovat od stran mísy, tak jsem ho začala hnětat ručně.

Když bylo těsto na veku dokonale prohnětané, rozdělila jsem ho na dvě stejné půlky, udělala z nich bochánky, dala na čisté prkénko a přikryla jsem ho na 40 minut vyvařenou utěrkou, aby mi těsto neosychalo.

Po 40 minutách jsem těsta znovu prohnětla a pak vyválela pomocí válečku do oválu. Ovál jsem otočila delší stranou ke mě a začala těsto rolovat do válečku. Konce jsem ukončila tak, že jsem palec vtlačila do veky a upevnila tím tak celý váleček.

Srolované veky, jsem položila na plech, který jsem si vyložila pečícím papírem a nechala dalších 40 minut kynout.

Předehřejeme si troubu na 230 stupňů.

Až když veky byly baculatější, vložila jsem je do předem vyhřáté trouby. Teplotu jsem stáhla na 200 stupňů. Troubu neotevíráme a pečeme 20 minut dozlatova.

Veku nakrájíme až po úplném vychladnutí a užíváme si ji například s vajíčkovou pomazánkou, kde recept naleznete na mém blogu. 

Dobrou křupavou chuť přeji, 

M. 

Ingredience na domácí veku
Domácí veka - smíchání
Těsto na domácí veku
Rozválené těsto
Těsto na veku připraveno k pečení
Upečená domácí veka

Mohlo by se Vám také líbit

Zanechte komentář

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu vyjadřujete svůj souhlas. Rozumím