Květákový krém
Předchozí příspěvek
Tento recept jsme doma zkoušeli vlastně úplně poprvé. Překvapila mě neskutečná krémovost, jemná chuť a to, jak krém perfektně zasytí. Ke krémovým polévkám velmi ráda připravuji své máslové krutonky a podávám je s čerstvými bylinkami, které si pracně pěstujeme na balkoně. Třešničkou na dortu této polévky je špetka parmazánu!
Na krutonky budete potřebovat:
Květák očistíme, zbavíme košťálu a nakrájimé na malé kousky. Pořádně ho také vypereme od nečistot.
Nakrájíme cibulku na kostičky, zpěníme ji na másle spolu s olejem ve velkém hrnci.
Až bude cibulka měkká, přidáme postupně nakrájený květák, promícháme, dochutíme solí, pepřem a zalijeme zeleninovým vývarem.
Takhle polévku přivedeme k varu a poté ji táhneme přibližně 25 minut. (Podle toho, jak veliké kusy květáku jste měli).
Poté krém rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka, vrátíme zpět na plotnu a přivedeme k varu. Pokud chcete mít zdravou variantu, polévky pouze dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a podávejte spolu s petrželkou.
Pokud chcete pořádnou variantu krému, přidejte smetanu, kousek másla, petrželku a máslové krutonky.
Postup na máslové krutonky:
Žitný chléb jsem si nakrájela na malé kostičky.
Připravila jsem si velikou pánev, kterou jsem rozpálila a dala na ni kostku másla spolu s pečivem.
Pečivo s máslem jsem prohazovala na pánvi, aby bylo opečené do křupava z obou stran.
Když mi začal chléb na pánvi cinkat tak jsem ho přendala do mističky.
Máslová chuť krutonků doladí krémovost polévky.
Dobrou chuť,
M.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu vyjadřujete svůj souhlas. Rozumím