Květákový krém

podle Lukáš Svoboda

Tento recept jsme doma zkoušeli vlastně úplně poprvé. Překvapila mě neskutečná krémovost, jemná chuť a to, jak krém perfektně zasytí. Ke krémovým polévkám velmi ráda připravuji své máslové krutonky a podávám je s čerstvými bylinkami, které si pracně pěstujeme na balkoně. Třešničkou na dortu této polévky je špetka parmazánu!

Květákový krém

Květákový krém

Květákový krém

Tento recept jsme doma zkoušeli vlastně úplně poprvé. Překvapila mě neskutečná krémovost, jemná chuť a to, jak krém perfektně zasytí. Ke krémovým polévkám velmi ráda připravuji své máslové krutonky a podávám je s čerstvými bylinkami, které si pracně pěstujeme na balkoně. Třešničkou na dortu této polévky je špetka parmazánu! Polévky Květákový krém, polévka, květák, krém European Vytisknout
Porce: 4 Doba přípravy: Doba vaření:
Nutriční hodnoty – kalorie – tuk
Hodnocení 4.2/5
( 5 hlasů )

INGREDIENCE

  • 800g květáku (jedna hlava)
  • 1,5 litru silného zeleninového vývaru
  • 1 – 2 velká cibule
  • Máslo
  • Olej
  • Sůl 
  • Pepř
  • Muškátový oříšek
  • Petržel
  • Pokud máte rádi v krémových polévkách smetanu, přidejte i tu 
  • Parmazán 

Na krutonky budete potřebovat:

  • Chléb (já použila tvrdší žitný)
  • Kostička másla

POSTUP

Květák očistíme, zbavíme košťálu a nakrájimé na malé kousky. Pořádně ho také vypereme od nečistot. 

Nakrájíme cibulku na kostičky, zpěníme ji na másle spolu s olejem ve velkém hrnci.

Až bude cibulka měkká, přidáme postupně nakrájený květák, promícháme, dochutíme solí, pepřem a zalijeme zeleninovým vývarem.

Takhle polévku přivedeme k varu a poté ji táhneme přibližně 25 minut. (Podle toho, jak veliké kusy květáku jste měli).

Poté krém rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka, vrátíme zpět na plotnu a přivedeme k varu. Pokud chcete mít zdravou variantu, polévky pouze dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a podávejte spolu s petrželkou.

Pokud chcete pořádnou variantu krému, přidejte smetanu, kousek másla, petrželku a máslové krutonky.

Postup na máslové krutonky:

Žitný chléb jsem si nakrájela na malé kostičky.

Připravila jsem si velikou pánev, kterou jsem rozpálila a dala na ni kostku másla spolu s pečivem.

Pečivo s máslem jsem prohazovala na pánvi, aby bylo opečené do křupava z obou stran.

Když mi začal chléb na pánvi cinkat tak jsem ho přendala do mističky. 

Máslová chuť krutonků doladí krémovost polévky. 

Dobrou chuť,

M. 

Květákový krém - krutonky

Mohlo by se Vám také líbit

Zanechte komentář

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu vyjadřujete svůj souhlas. Rozumím